Стратегія регіонального розвитку: європейський контекст - Черномаз, П.О. (My University, 2019)
Дисципліна формує розуміння ролі та значення регіональної політики у підйомі продуктивних сил країни та їх окремих адміністративно-територіальних утворень в умовах інтернаціоналізації господарської діяльності та глобалізаційних процесів. Вивчення дисципліни дозволить студентам закріпити знання із теоретичних засад регіональної економіки і факторів соціально-економічного розвитку регіонів, теоретико-методичних положень з концепції та стратегії регіонального розвитку, положень Європейської Хартії регіонального розвитку, моделей економічного розвитку регіонів, досвіду регіональної політики країн ЄС, відмін у соціально-економічному розвитку регіонів України, концепції і стратегії регіонального соціально-економічного розвитку України в контексті порівняльного аналізу з країнами ЄС, особливостей, проблем та перспектив соціально-економічного розвитку Харківського регіону. За умов успішного виконання поточних завдань курсу і екзаменаційного завдання студент отримує підсумкову екзаменаційну оцінку. Дисциплина формирует понимание роли и значения региональной политики в подъеме производительных сил страны и их отдельных административно-территориальных образований в условиях интернационализации хозяйственной деятельности и глобализационных процессов. Изучение дисциплины позволит студентам закрепить знания теоретических основ региональной экономики и факторов социально-экономического развития регионов, теоретико-методических положений концепции и стратегии регионального развития, положений Европейской хартии регионального развития, моделей экономического развития регионов, опыта региональной политики стран ЕС, различий в социально экономическом развитии регионов Украины, концепции и стратегии регионального социально-экономического развития Украины в контексте сравнительного анализа со странами ЕС, особенностей, проблем и перспектив социально-экономического развития Харьковского региона. При условии успешного выполнения текущих заданий курса и экзаменационного задания студент получает итоговую экзаменационную оценку. Discipline forms an understanding of the role and significance of regional policy in raising the productive forces of the country and their individual administrative-territorial entities in the context of the internationalization of economic activity and globalization processes. Studying the discipline will allow students to consolidate the knowledge of the theoretical foundations of the regional economy and the factors of socio-economic development of the regions, the theoretical and methodological provisions of the concept and strategy of regional development, the provisions of the European Charter for Regional Development, the models for regional economic development, the experience of the regional policy of the EU countries, the differences in socio-economic development regions of Ukraine, the concept and strategy of regional social and economic development of Ukraine in the context of comparative Analysis of the EU countries, especially the problems and prospects of socio-economic development of the Kharkiv region. Subject to successful completion of the current tasks of the course and examination assignments the student receives the final exam grade.
Keywords: регіональний розвиток; регіональна політика; регіональна економіка; регіональна діагностика; транскордонне співробітництво; Європейський Союз; Європа регіонів