Дидактичні досліди Андрія Введенського - Бездрабко, В.В. (My University, 2016)
З історичних та історіографічних позицій розглянуто науково-педагогічний творчий доробок професора історії А. О. Введенського. Зроблено загальні зауваги щодо узалежнення змісту праць від суспільно-політичних обставин, замовлення офіційної влади та суб’єктивного бачення розвитку життя людей. Вказано на еволюцію дидактичних видань А. О. Введенського, визначено їх місце в навчальному процесі в середній і вищій школі. Особливе поцінування знайшли навчальні видання з російської та західноєвропейської історії, а також зі спеціальних історичних дисциплін. Из исторических и историографических позиций рассмотрено научно-педагогическое творческое наследие профессора истории А. А. Введенского. Сделаны общие замечания относительно зависимости содержания работ от общественно-политических обстоятельств, заказа официальной власти и субъективного видения развития жизни людей. Указано на эволюцию дидактических изданий А. А. Введенского, определено их место в учебном процессе в средней и высшей школе. Особую оценку нашли учебные издания по российской и западноевропейской истории, а также по специальным историческим дисциплинам. Scientific and pedagogical creative heritage of professor of historical science A. Vvedens’kyi was considered from historical and historiographical points. We have made the general remarks about the dependence of content of his works on social and political situation, order of official authorities and subjective vision of life. We have shown the evolution of didactic publications of A. Vvedens’ky and defined their place in the educational process in the secondary and higher school. His educational publications of Russian and Western European history and special historical disciplines have been especially valued.
Keywords: педагогіка; освіта; дидактика; А. О. Введенський; історія; навчання; педагогика; образование; дидактика; А. А. Введенский; история; обучение; pedagogy; education; didactics; A. Vvedens’kyi; history; teaching