Єдиний податок та його роль у формуванні доходів місцевих бюджетів - Шапошнікова, Марія Вадимівна; Shaposhnikova, M. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою дипломної роботи є всебічне дослідження механізмів адміністрування єдиного податку в Україні, аналіз його впливу на формування доходів місцевих бюджетів та розробка рекомендацій щодо вдосконалення цієї системи, враховуючи міжнародний досвід, сучасні процеси цифровізації та специфічні потреби місцевих громад. У роботі вивчено сутність єдиного податку, його роль у податковій системі України та вплив на розвиток малого підприємництва. Проведено детальний аналіз правового регулювання єдиного податку, який дозволив ідентифікувати ключові переваги, недоліки, можливі ризики та шляхи їх мінімізації. Окрему увагу приділено вивченню міжнародного досвіду застосування спрощених систем оподаткування, зокрема досвіду європейських країн, що дозволило виділити найкращі практики, релевантні для адаптації в Україні.

The purpose of the thesis is a comprehensive study of the mechanisms of administration of the single tax in Ukraine, an analysis of its impact on the formation of local budget revenues and the development of recommendations for improving this system, taking into account international experience, modern digitalization processes and the specific needs of local communities. The work examines the essence of the single tax, its role in the tax system of Ukraine and its impact on the development of small businesses. A detailed analysis of the legal regulation of the single tax was conducted, which allowed identifying key advantages, disadvantages, possible risks and ways to minimize them. Special attention was paid to the study of international experience in the application of simplified taxation systems, in particular the experience of European countries, which allowed identifying best practices relevant for adaptation in Ukraine.
The single tax and its role in the formation of local budgets' revenues
Науковий керівник: Іващенко Марина Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; єдиний податок; спрощена система оподаткування; місцеві бюджети; адміністрування; децентралізація; цифровізація; міжнародний досвід; single tax; simplified taxation system; local budgets; administration; decentralization; digitalization; international experience