Аналіз стану корпоративної культури підприємства - Демченко, Артем Віталійович; Demchenko, A. V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Проведено CVF-діагностику корпоративної культури «Нова пошта» за 2022-2024 рр., що виявила домінування ринково-адхократичної моделі з поступовим посиленням кланових рис у 2024 р.SWOT-аналіз підтвердив технологічність і клієнтоорієнтованість як сильні сторони та виявив критичні ризики перенавантаження персоналу й нестабільності кадрового складу. Кореляційний аналіз за 2022-2024 рр. показав стійкий прямий зв’язок (r ≈ 0,7) між культурними індикаторами та ключовими KPI компанії. Контент-аналіз понад 80 відкритих відгуків співробітників засвідчив розрив між задекларованими цінностями та реальним досвідом кур’єрів і працівників відділень. Розроблено трирічну дорожню карту «Культура сервісу 4.0», що прогнозує зниження плинності кадрів на 7-9 % і приріст eNPS на 10 п.п. Запропоновано методичні рекомендації з Big Data-моніторингу культури, які забезпечують раннє виявлення «гарячих точок» і підвищують достовірність управлінських рішень.

CVF diagnostics of the corporate culture of Nova Poshta for 2022-2024 was conducted, which revealed the dominance of the market-adhocratic model with a gradual strengthening of clan features in 2024. SWOT analysis confirmed technological and customer-orientedness as strengths and identified critical risks of staff overload and staff instability. Correlation analysis for 2022-2024 showed a stable direct relationship (r ≈ 0.7) between cultural indicators and key KPIs of the company. Content analysis of more than 80 open employee reviews showed a gap between declared values ​​and the real experience of couriers and branch employees. A three-year roadmap "Service Culture 4.0" has been developed, which predicts a decrease in staff turnover by 7-9% and an increase in eNPS by 10 pp. Methodological recommendations for Big Data culture monitoring have been proposed, which ensure early detection of "hot spots" and increase the reliability of management decisions.
Analysis of the State of the Enterprise's Corporate Culture
Керівник: Новікова Віра Валеріївна, кандидат технічних наук, доцент кафедри управління та адміністрування.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; корпоративна культура; аналіз корпоративної культури; підприємство; corporate culture; analysis of corporate culture; enterprise