Механотерапія. Працетерапія. Поєднання засобів фізичної реабілітації. Загальні поняття про санаторно-курортне лікування : методичні рекомендації для позааудиторної самостійної підготовки до практичних занять здобувачів вищої медичної освіти 4-го року навчання з дисципліни «Внутрiшня медицина (в тому числi ендокринологія)» - Маланчук, Роман Олександрович; Бринза, Марія Сергіївна; Карнаух, Елла Володимирівна; Malanchuk, Roman O.; Brynza, Maria S.; Karnauch, Ella V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Методичні рекомендації присвячені питанням медичної реабілітації у клініці внутрішніх хвороб і складаються з семи послідовних тем, в яких розглядається історія становлення фізичної реабілітації у світі і в Україні, викладені сучасні погляди на фізичну реабілітацію, наведені основні методи та їхня доцільність у лікарняному і післялікарняному періодах реабілітації відповідно до вимог ВООЗ, висвітлені мета, завдання, терміни, показання та протипоказання, методики їхнього застосування. Надані питання для самоконтролю та рекомендована література.

Methodological recommendations are devoted to the issues of medical rehabilitation in the internal medicine clinic and consist of seven consecutive topics, in which the history of the development of physical rehabilitation in the world and in Ukraine is considered, modern views on physical rehabilitation are outlined, the main methods and their expediency in the hospital and post-hospital periods of rehabilitation are presented, respectively to the requirements of the WHO, the purpose, tasks, terms, indications and contraindications, methods of their application are highlighted. Questions for self-control and recommended literature are provided.
Mechanotherapy. Occupational therapy. Combination of means of physical rehabilitation. General concepts of sanatorium-resort treatment: methodical recommendations for extracurricular independent preparation for practical classes of students of higher medical education in the 4th year of study in the discipline "Internal Medicine (including Endocrinology)"
Keywords: механотерапія; працетерапія; лікарняний період реабілітації; післялікарняний період реабілітації; санаторно-курортне лікування; mechanotherapy; occupational therapy; hospital period of rehabilitation; post-hospital period of rehabilitation; sanatorium-resort treatment