Температурна залежність псевдощілини в монокристалах ReBa2Cu3O7-δ (Re=Y, Ho) з різним вмістом кисню - Вовк, Р.В.; Завгородній, А.А.; Оболенський, М.О.; Котвицька, К.А.; Самойлов, О.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2008)
В роботі досліджено вплив кисневого дефіциту на провідність в базисній площині ВТНП-монокристалів ReBa2Cu3O7-δ (Re=Y, Ho). Встановлено, що надлишкова провідність (Т) монокристалів ReBa2Cu3O7-δ (Re=Y, Ho) в широкому інтервалі температур Tf<Т<T* підкоряється експоненціальній температурній залежності. При цьому описання надлишкової провідності за допомогою співвідношення Δ~(1-Т/Т*)exp(Δ*ab/T) може бути інтерпретоване в термінах теорії середнього поля, де Т* представлена, як середньопольова температура надпровідного переходу, а температурна залежність псевдощілини задовільно описується в рамках теорії кросовера БКШ-БЕК. Зниження вмісту кисню приводить до ефекту розширення температурного інтервалу реалізації псевдощілинного режиму, тим самим, звужуючи область лінійної залежності (Т) у ab-площині. In present work the temperature dependence of the ab-plane conductivity of ReBa2Cu3O7-δ (Re=Y, Ho) single crystals with the system of the unidirectional twin boundaries was investigated. The excess conductivity Ds(Т) for the ReBa2Cu3O7-δ (Re=Y, Ho) single crystals shows exponential dependence in the wide temperature range Tf<Т<T*. In addition ratio Δs~(1-Т/Т*)exp(Δ*ab/T) can be interpreted in the mean field theory, where Т* represents as mean field temperature of superconducting transition and temperature dependence of the pseudogap can be described satisfastionaraly in term of crossover BSC-BEK theory. Decrease of oxygen show the wider temperature range of PA realization but linear part of r(Т) in ab-plane becomes narrower.
Keywords: excess conductivity; doping; YВaCuO single crystals; high temperature superconductivity; crossover; pseudogap state; надлишкова провідність; допування; монокристали YВaCuO; високотемпературна надпровідність; кросовер; псевдощілинний стан