Можливості малоінвазивних технологій у хірургічному лікуванні синдрому Міріззі I типу - Бичков, Сергій Олександрович; Душик, Людмила Миколаївна; Черкова, Наталя Вікторівна; Савельєв, В. В. (ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України», 2024)
Ультразвукова діагностика є інформативним методом, який дозволяє з високим ступенем ймовірності встановити наявність синдрому Міріззі на доопераційному етапі. Отримання інформації про високу ймовірність наявності синдрому Міріззі до операції дозволяє правильно спланувати можливі варіанти обсягу і тактики оперативного втручання. Субтотальна лапароскопічна холецистектомія розширює можливості малоінвазивних технологій в хірургічному лікуванні синдрому Міріззі I типу. Використання ультразвукового скальпеля при лапароскопічної холецистектомії у хворих на синдром Міріззі I типу дозволяє ефективно й безпечно виконувати дисекцію з незначним ушкодженням навколишніх тканин, що сприяє зниженню ризику виникнення інтра- і післяопераційних ускладнень.

Ultrasonographic diagnosis is an informative method that allows establishing the presence of Mirizzi Syndrome with a high probability at the preoperative stage. Obtaining information about the high probability of Mirizzi Syndrome before surgery allows for proper planning of the possible scope and tactics of operative intervention. Subtotal laparoscopic cholecystectomy expands the possibilities of minimally invasive technologies in the surgical treatment of Mirizzi Syndrome Type I. The use of the ultrasonic scalpel in laparoscopic cholecystectomy in patients with Mirizzi Syndrome Type I enables effective and safe dissection with minimal damage to surrounding tissues, reducing the risk of intra- and postoperative complications.
Possibilities of minimally invasive technologies in the surgical treatment of Myrizzi Syndrome type I
Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб, https://orcid.org/0000-0001-5413-3536 Душик Людмила Миколаївна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, http://orcid.org/0000-0002-8330-7221 Черкова Наталя Вікторівна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб, http://orcid.org/0000-0002-4471-4684
Keywords: MEDICINE::Surgery; жовчнокам’яна хвороба; синдром Міріззі; лапароскопічна холецистектомія; субтотальна лапароскопічна холецистектомія; allstone disease; Mirizzi Syndrome; laparoscopic cholecystectomy; subtotal laparoscopic cholecystectomy