Розвиток соціально-психологічних методів управління персоналом банку - Шевченко, Діана Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою кваліфікаційної магістерської роботи є обґрунтування теоретичних засад і практичних аспектів соціально-психологічних методів управління персоналом, а також визначення можливостей їх подальшого розвитку. Досліджено сутність та роль соціально-психологічних методів у розвитку менеджменту, визначено класифікацію соціально-психологічних методів та їх вплив на продуктивність праці. Наведено техніко-економічну характеристику АТ КБ «ПриватБанку» та проведений аналіз соціально-психологічних методів управління та оцінка їх впливу на ефективність управлінських процесів в АТ КБ «ПриватБанку», аналіз рівня задоволеності працівників в АТ КБ «ПриватБанку». Розглянуто інноваційні підходи до соціально-психологічного управління персоналом, соціально-психологічні методи управління персоналом в умовах війни. Оцінено адаптацію соціально-психологічних методів управління у АТ КБ «ПриватБанку» на основі аналізу міжнародних фінансових установ.
Науковий керівник : Торяник Жанна Іванівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри менеджменту, бізнесу та професійних комунікацій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління персоналом; соціально-психологічні методи; опитування; розвиток персоналу; personnel management; social and psychological methods; surveys; personnel development