Особистісні кордони в контексті теорії поколінь - Юрченко, В. С. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена аналізу особистісних кордонів у представників поколінь X, Y та Z з урахуванням рівня толерантності до невизначеності. У роботі теоретично обґрунтовано структуру особистісних меж та їхню динаміку в умовах міжпоколіннєвих відмінностей. Емпіричне дослідження здійснено на вибірці з 128 респондентів із застосуванням психодіагностичних методик. Виявлено, що покоління X демонструє найжорсткіші й найстабільніші кордони, тоді як покоління Z — найгнучкіші й найменш визначені. Покоління Y займає проміжну позицію. Встановлено статистично значущі міжпоколіннєві відмінності у структурі особистісних кордонів, натомість рівень толерантності до невизначеності залишається подібним у всіх груп. Практичне значення результатів полягає у можливості використання отриманих даних для оптимізації міжпоколіннєвої взаємодії в професійному та освітньому середовищі.

The qualification work explores the characteristics of personal boundaries among representatives of Generations X, Y, and Z, considering their levels of tolerance to uncertainty. The theoretical part outlines the multidimensional structure of personal boundaries and their transformation in generational dynamics. The empirical study, based on a sample of 128 participants, involved the use of psychodiagnostic methods. The results indicate that Generation X shows the most rigid and stable boundaries, Generation Z — the most flexible and diffuse, while Generation Y occupies an intermediate position. Statistically significant generational differences in boundary structures were identified, whereas the tolerance to uncertainty appeared similarly low across all groups. The findings are practically relevant for enhancing intergenerational communication in professional and educational settings.
Personal Boundaries in the Context of Generation Theory
Керівник роботи: Зуєв Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; особистісні кордони; покоління X; толерантність до невизначеності; психологічний простір; міжпоколіннєва взаємодія; tolerance to uncertainty; psychological space; intergenerational interaction; покоління Y; покоління Z; personal boundaries; Generation X; Generation Y; Generation Z