Империя ромеев и «тавроскифы». Очерки русско-византийских отношений последней четверти Х в. - Роменский, Александр Александрович; Роменський, Олександр Олександрович (Харьков : Майдан, 2017)
Книга посвящена основным проблемам русско-византийских отношений в период введения христианства на Руси. Автор освещает византийскую политику князей Ярополка Святославича и Владимира Великого, раскрывает причины, характер и хронологию гражданской войны в Византии в 976–989 гг., а также Корсунского похода Владимира. Особое внимание уделено соглашению русов и византийцев в 988 г., подробностям брака «архонта росов» и порфирородной принцессы Анны, обстоятельствам крещения князя и организации Церкви на Руси.

Книга присвячена основним проблемам російсько-візантійських відносин у період запровадження християнства на Русі. Автор висвітлює візантійську політику князів Ярополка Святославича та Володимира Великого, розкриває причини, характер та хронологію громадянської війни у ​​Візантії у 976–989 рр., а також Корсунського походу Володимира. Особливу увагу приділено угоді русів і візантійців у 988 р., подробицям шлюбу «архонта росів» та порфірородної принцеси Анни, обставинам хрещення князя та організації Церкви на Русі.
Імперія ромеїв та «тавроскіфи». Нариси російсько-візантійських відносин останньої чверті Х в.
The Empire of the Romans and the "Tauroscythians". Essays on Russian-Byzantine Relations in the Last Quarter of the 10th Century.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; російсько-візантійські відносини; християнство на Русі; імперія ромеїв; тавроскіфи; громадянська війна у Візантії у 976–989 рр.; Корсунський похід Володимира; угода русів та візантійців у 988 р.; організація Церкви на Русі