Smart-міста як драйвер економічного розвитку в умовах глобалізації - Гурина, Ольга Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У сучасних умовах глобалізації, цифрової трансформації та зростання урбанізації міста стають основними центрами соціально-економічного розвитку. Саме у міському середовищі зосереджується більшість економічних, інноваційних та людських ресурсів. Однак стрімке зростання населення, екологічні виклики та підвищене навантаження на інфраструктуру вимагають нових підходів до управління міськими системами. У цих умовах все більшої актуальності набуває концепція smart-міста», яка поєднує інноваційні технології, сталий розвиток та ефективне управління з метою підвищення якості життя населення. Смарт-міста виступають ключовим чинником економічного зростання, адже сприяють енергоефективності, розвитку цифрової економіки, залученню інвестицій і підвищенню конкурентоспроможності національних економік. Реалізація цієї концепції створює умови для сталого розвитку, прозорого управління та формування інноваційних екосистем. Тому дослідження ролі smart-міст у глобальному економічному розвитку є своєчасним і соціально значущим завданням сучасної науки.
Керівник роботи: Гончаренко Владислав Васильович, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; глобалізація; globalization; економічний розвиток; economic development; smart-міста; smart cities; розумні міста; smart-технології; smart technologies