Геологічна будова та газоносність Моспанівського газоконденсатного родовища (Північна прибортова зона Дніпровсько-Донецької западини) - Чаговець, Аріна Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Складна геодинамічна обстановка зумовлена взаємодією Моспанівської напівантиклінальної прирозломної структури з тектонічними елементами приосьової території північного борту ДДЗ, серед яких важливу роль відіграють глибинні розломи та диз'юнктивні дислокації. Ключовою тектонічною лінією, що формує загальний структурний каркас регіону, є Платівсько-Південно-Граківське порушення, у межах якого формується Моспанівський блок. Водоносна система території структурована у три поверхи з різними флюїдними комплексами. Верхня частина до 750 м містить прісні інфільтрогенні води мезо-кайнозойських товщ. Нижній поверх розділяється на елізійну зону (в юрських, тріасових і карбонових відкладах). Детально охарактеризовані водоносні горизонти кайнозою та мезозою демонструють мінералізацію 0,2-2,7 г/дм³. Автором розроблено схематичну модель флюїдодинаміки та умов формування вуглеводнів у пастці Моспанівської напівантикліналі. Газоносний потенціал структури забезпечується поширенням товщ порід-колекторів та флюїдоупорів (представлених аргілітами, глинистими породами). Основним шляхом міграції вуглеводневих флюїдів виступають розломи, утворені в результаті впливу Південно-Граківського незгідного скиду. Газоносний потенціал структури представлений серією продуктивними горизонтами від М-1, закінчуючи С-5н карбонового віку. Колекторські пласти відзначаються частими зонами літофаціальних заміщень та є обмеженими диз'юнктивними порушеннями. Пріоритетні продуктивні пласти (М-5в, М-6н, Б-1в1, С-2) розробляються та містять обґрунтовані запаси категорії С1, в той час як газоперспективні ділянки в периферії оцінені за нижчими категоріями С2 та С3. Гідродинамічна структура родовища характеризується наявністю ізольованих флюїдних систем у межах окремих продуктивних горизонтів.
Керівник: Суярко Василь Григорович, доктор геолого-мінералогічних наук, професор кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences; Моспанівське газоконденсатне родовище; нафтогазоносність родовища; поклади вуглеводнів