«Патріархальне життя» й «модерний технічний світ» у п'єсі М. Куліша «Народний Малахій» - Кремінська, І.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
У статті здійснено спробу на матеріалі трагікомедії Миколи Куліша «Народний Малахій» проаналізувати особливості втілення просторової опозиції «патріархальне життя» й «модерний технічний світ» («Міщанська вулиця - радянський Харків»), уперше виділеної в українському літературознавстві еміграційним дослідником Ю. Шерехом у статті «Шоста симфонія Миколи Куліша». Представлена у творі орієнтація простору має горизонтальне й мозаїчне вирішення, вона охоплює топоси України, дороги, вулиці Харкова, тодішньої столиці, локуси будинків і антибудинків, які набувають у трагікомедії міфопоетичних рис.
An attempt to analyse the special features of the realization of the spacial opposition "a petty bourgeois street - the soviet Kharkiv» ("the patriarchal life» and "the modern technical world»), which was for the first time marked out in the ukrainial literary criticism by the emigrant researcher Yu. Sherech in the article "The Sixth Symphony of Mykola Kulish», has been made on the base of the tragicomedy "The people's Malakhiy» by M. Kulish. The spacial orientation, presented in the literary work, has both horizontal and mosaic decision, it includes the toposes of Ukraine, the road, the street, Kharkiv, the capital city of that period, the locuses of the buildings and antibuildings, which assume the mythopoetic features in the tragicomedy.
Keywords: художній простір; топос; локус; міфопоетика