Аналіз психології споживача при виборі туристичного продукту - Коваленко, Єлизавета Павлівна; Kovalenko, E. P. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В дипломній роботі здійснено аналіз психології споживача в контексті вибору туристичного продукту. Розкрито сутність туристичного продукту як специфічного об’єкта споживання, що поєднує матеріальні та нематеріальні компоненти, зокрема враження, досвід та емоції. Визначено ключові чинники, що впливають на прийняття рішень туристами, серед яких домінують мотиваційні, соціально-культурні, інформаційні та ситуаційні аспекти. Проаналізовано провідні методологічні підходи до вивчення поведінки та мотивації туристів. Особливу увагу приділено дослідженню особистісних характеристик споживачів, їхніх потреб та цінностей, а також впливу стресових чинників, зумовлених воєнним станом, на туристичні вподобання та рівень довіри до ринку. Окреслено сучасні трансформації туристичної галузі України в умовах інформаційного перенасичення, цифровізації комунікацій та дестабілізації середовища. На підставі результатів дослідження запропоновано практичні рекомендації для суб’єктів туристичного ринку щодо ефективного позиціонування туристичних продуктів, підвищення рівня персоналізації маркетингових комунікацій та адаптації до психологічних особливостей цільових сегментів споживачів в умовах соціальної нестабільності.

The thesis analyzes consumer psychology in the context of choosing a tourist product. The essence of a tourist product as a specific object of consumption, combining material and intangible components, in particular impressions, experiences and emotions, is revealed. Key factors influencing tourists’ decision- making are identified, among which motivational, socio-cultural, informational and situational aspects dominate. Leading methodological approaches to studying the behavior and motivation of tourists are analyzed. Special attention is paid to the study of the personal characteristics of consumers, their needs and values, as well as the influence of stress factors caused by martial law on tourist preferences and the level of trust in the market. Modern transformations of the tourism industry of Ukraine in the conditions of information overload, digitalization of communications and destabilization of the environment are outlined. Based on the results of the study, practical recommendations are proposed for tourism market entities regarding the effective positioning of tourism products, increasing the level of personalization of marketing communications, and adapting to the psychological characteristics of target consumer segments in conditions of social instability.
Analysis of consumer psychology when choosing a tourist product
Керівник: Панова І. О., кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES; аналіз психології споживача; сутність туристичного продукту; матеріальні компоненти; нематеріальні компоненти; analyzes consumer psychology; tourist product; intangible components; material components