«Булінг по-дорослому»: психологічні особливості жертв цькування у педагогічному середовищі - Луценко, О.Л.; Ткачук, К.Є. (My University, 2014)
У статті вивчається ступінь цькування, що шкільні педагоги відчувають на робочому місці, яке може ініціюватися з боку інших педагогів або адміністративного персоналу. В дослідженні булі протестовані 60 вчителів та вихователів двох шкіл м. Харкова (середньої школи та гімназії). Виявлено, що у вивчених школах педагоги зазнають невисокий ступінь необґрунтованих переслідувань. Найбільшою мірою до булінгу вразливі люди тривожні, сенситивні, астенічні, інтровертовані, орієнтовані на гуманістичні цінності. В середньому ступені булінг відчувають особи ригідного, флегматичного типу з конкретним та інертним мисленням. В найменшому ступені булінг сприймають особи шизоідного типу.
Keywords: цькування на робочому місці, булінг, педагогічні колективи, психологічна атмосфера, стилі керівництва, макіавеллізм, мотиви; психологія