Топоніміка Харківської області в умовах декомунізації - Соловйова, Олеся Володимирівна; Solovyova, Olesya (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи є дослідження трансформації топонімічного простору Харківської області в умовах декомунізації, проаналізувати типи та динаміку перейменувань, виявити значення топоніміки в шкільному курсі географії з огляду на формування української національної та громадянської ідентичності. Декомунізація в топоніміці Харківської області не є лише формальною процедурою перейменування. Це — глибокий соціокультурний процес, який відображає трансформацію українського суспільства, його цінностей, пам’яті та прагнення до самовизначення в умовах новітніх викликів. Географічна освіта відіграє ключову роль у формуванні ідентичності школярів, оскільки безпосередньо пов’язана з розумінням простору, території, культурних маркерів. Вивчення оновленої топоніміки на уроках географії, особливо у зв’язку з локальними прикладами, сприяє поглибленому усвідомленню історичної тяглості, мовної та культурної ідентичності. Інтеграція топонімічних знань у шкільний курс географії є ефективним засобом розвитку критичного мислення, пізнавального інтересу та громадянської свідомості.
Toponymy of the Kharkiv region in the conditions of decommunization
Науковий керівник : Кандиба Юрій Іванович, кандидат географічних наук, доцент кафедри соціальноекономічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; декомунізація; топоніміка; топоніми; Харківська область; decommunization; toponymy; toponyms; Kharkiv region