Емоційне вигорання у студентів та його зв’язок із прокрастинацією - Савченко, К. Ю. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено особливості взаємозв’язку емоційного вигорання та прокрастинації у студентів. Актуальність теми зумовлена підвищеним рівнем психоемоційного напруження в умовах війни, адаптаційними труднощами та навантаженням на студентську молодь. У межах дослідження проведено теоретичний аналіз сучасних підходів до вивчення емоційного вигорання і прокрастинації, а також емпіричне дослідження за участі 60 студентів віком 18–25 років. Використано методики Маслач, шкалу прокрастинації К. Лея, а також авторське опитування. Результати свідчать про наявність статистично значущого зв’язку між емоційним виснаженням, деперсоналізацією та прокрастинацією. Найсильніший зв’язок виявлено серед студентів, які є внутрішньо переміщеними особами. Отримані дані можуть бути використані для розробки превентивних програм психологічної підтримки студентів.

The qualification paper examines the relationship between emotional burnout and procrastination among university students. The relevance of the topic is due to the increased psycho-emotional stress caused by the war in Ukraine, adaptation challenges, and academic workload. The research includes a theoretical analysis of modern approaches to the study of emotional burnout and procrastination, as well as an empirical study involving 60 students aged 18–25. The Maslach Burnout Inventory, Lay’s Procrastination Scale, and a custom questionnaire were used. The results show a statistically significant correlation between emotional exhaustion, depersonalization, and procrastination. The strongest associations were observed among internally displaced students. The findings can be used to develop preventive programs for student psychological support.
Керівник роботи: Павленко Валентина Миколаївна, кандидат психологічних наук, професор кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційне вигорання; прокрастинація; студенти; психоемоційний стан; кореляційний аналіз; emotional burnout; procrastination; students; psycho-emotional state; correlation analysis