Рекламні кампанії рекрутингу до підрозділів ЗСУ як інструмент впливу на українське суспільство під час війни - Синицька, Анна Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: порівняння сприйняття рекламних кампаній рекрутингу до підрозділів ЗСУ серед різних груп населення, а також розробка рекомендацій для підвищення їхньої ефективності. Об’єкт дослідження: рекламні кампанії військового рекрутингу в Україні. Предмет дослідження: вплив таких рекламних кампаній на сприйняття та поведінку різних вікових груп населення. Методи дослідження: у межах роботи застосовано контент-аналіз та інтерв’ю. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі рекламних кампаній військового рекрутингу як інструменту соціального впливу на українське суспільство, порівнянні сприйняття реклами молоддю та старшим поколінням та визначенні факторів, що підвищують ефективність таких кампаній у воєнний період. Вперше здійснено інтеграцію маркетингових, соціологічних та комунікаційних методів для оцінки ефективності військового рекрутингу та його впливу на різні соціальні групи. Сфери практичного застосування: результати дослідження мають безпосередню практичну цінність для Міністерства оборони України, рекрутингових центрів, ТЦК та СП, а також комунікаційних відділів військових підрозділів, дозволяючи перейти до цільової, сегментованої та ціннісно-орієнтованої комунікації.

The objective of the study is to examine and compare the perception of recruitment advertising campaigns for the AFU units among youth and the older generation, and to develop recommendations for increasing their effectiveness. The object of the study is military recruitment advertising campaigns in Ukraine. The subject of the study is the influence of such advertising campaigns on the perception and behavior of different age groups of the population. The methods of the study include content analysis of key recruitment campaigns (specifically, the Azov Regiment and the 3rd Separate Assault Brigade) and interviews. The scientific novelty of the study lies in the comprehensive analysis of military recruitment advertising campaigns as a tool of social influence on Ukrainian society, the comparison of advertising perception between youth and the older generation, and the identification of factors that enhance the effectiveness of such campaigns during wartime. This study is the first to integrate marketing, sociological, and communication methods to assess the effectiveness of military recruitment and its influence on various social groups. Areas of practical application: The results of the study have direct practical value for the Ministry of Defence of Ukraine, recruitment centers, Territorial Recruitment and Social Support Centers (TCCs), and communication departments of military units (Assault Brigades, Regiments), allowing them to shift from general agitation approaches to targeted, segmented, and value-oriented communication.
Науковий керівник: Вакуленко Світлана Миколаївна, кандидатка соціологічних наук, доцентка, доцентка кафедри «Каразінська школа соціальної роботи»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences; соціальна реклама; рекрутинг; рекламна кампания; контент-аналіз; інтерв’ю; social advertising; recruiting; advertising campaign; content analysis; interview