Психологічне благополуччя українських школярів, які мають тимчасовий прихисток за кордоном - Парусова, Ганна Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічного благополуччя особистості, а саме, українських школярів, які мають тимчасовий прихисток за кордоном. Проведений аналіз дозволив виявити, що психологічне благополуччя та ідентичність старшокласників формуються під впливом соціального середовища. Тимчасове проживання за кордоном сприяє особистісному розвитку, водночас викликаючи певні труднощі у процесі соціальної інтеграції. Старшокласники, які залишилися в Україні, демонструють вищу сформованість соціальної ідентичності, незважаючи на умови нестабільного середовища. Виявлений взаємозвяʼзок між складовими благополуччя та ідентичності підкреслює значущість сприятливого соціального оточення для психічного розвитку підлітків.

The qualification work is dedicated to the study of the psychological well-being of the individual, namely, Ukrainian schoolchildren who have temporary shelter abroad. The analysis has shown that the psychological well-being and identity of high school students are formed under the influence of the social environment. Temporary residence abroad contributes to personal development, while causing certain difficulties in the process of social integration. High school students who stayed in Ukraine demonstrate a higher level of social identity formation, despite the conditions of an unstable environment. The identified relationship between the components of well-being and identity highlights the importance of a favourable social environment for the mental development of adolescents.
Psychological well-being of Ukrainian schoolchildren who have temporary shelter abroad
Керівник роботи: Яновська Світлана Германівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психологічне благополуччя; ідентичність; старшокласники; соціальна ідентичність; тимчасовий прихисток; соціальне середовище; адаптація підлітків; освіта; psychological well-being; identity; high school students; social identity; temporary shelter; social environment; adolescent adaptation; education