Розвиток внутрішнього автобусного туризму в Україні: стан, тенденції, перспективи - Міщенко, Ольга Сергіївна; Mishchenko, Olga (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи є аналіз сучасного стану, факторів розвитку та особливостей організації автобусного туризму в Україні, а також розробка рекомендацій для його вдосконалення з урахуванням принципів сталого розвитку туристичної сфери. Актуальним є аналіз поточного стану розвитку автобусного туризму в Україні в умовах повномасштабної війни. Показано, що попри значні виклики (безпека, інфраструктурні пошкодження, кадрові питання), галузь продемонструвала високу адаптивність. Зріс попит на внутрішні автобусні тури, що зумовлено закриттям авіасполучення, пошуком безпечних регіонів, економічною доступністю та психологічною потребою населення. Автобусний туризм в Україні виконує не лише рекреаційну, а й важливу соціально-психологічну та економічну функцію, підтримуючи місцевий бізнес та нормальне життя населення в умовах воєнного часу. Туроператори розширюють асортимент як внутрішніх маршрутів, пропонуючи гнучкі та економічно доступні варіанти. Особливо помітною є переорієнтація попиту на Карпати. Визначено, що західні області України є беззаперечними лідерами за кількістю туристичних об'єктів і мають найбільш розвинену інфраструктуру та високий рівень безпеки, що робить їх основними напрямками для автобусних турів.
Development of domestic bus tourism in Ukraine: status, trends, prospects
Науковий керівник : Агапова Олена Леонтіївна, кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences; географія рекреації і туризму; автобусний туризм; Україна; geography of recreation and tourism; bus tourism; Ukraine