"Аквілон" : 100 років від дня заснування видавництва (1921–1923) [віртуальна виставка] - Харьківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна; Проць, Наталія Василівна (Харків, 2021)
У вересні 1921 р. Федір Федорович Нотгафт разом із Вальєром Морисовичем Кантором організували приватне видавництво «Аквілон», яке спеціалізувалося на видавництві літератури з мистецтва. Власником видавництва був пристрасний бібліофіл Кантор, інженер-хімік за освітою. Художнім керівником виступав юрист за фахом, а за покликанням колекціонер та цінитель мистецтва, Ф.Ф. Нотгафт. Нотгафт писав, що головною метою “Аквілона” «...был не коммерческий расчет, не ориентация на книжный рынок, а исключительно поощрение книжно-полиграфического искусства». Тираж становив 500-1500 примірників. Це були переважно твори класичної літератури з ілюстраціями кращих художників того часу: О.М. Бенуа, К.А. Сомова, М.В. Добужинського, Б.М. Кустодієва та ін. Частина тиражу видань друкувалася на папері кращої якості. Книги нумерувалися або розфарбовувалася від руки, деякі екземпляри були іменними.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history; "Аквілон", видавництво; віртуальна виставка; Центральна наукова бібліотека; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Нотгафт Федір Федорович; Кантор Вальєр Морисович