Дидактичні особливості формування знань про екстремальні та рекордні метеорологічні елементи та явища в шкільній географії - Гетьман, Сергій Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дослідженні було підтверджено, що вивчення екстремальних атмосферних явищ є не лише змістовим компонентом географічної освіти, а й важливою передумовою розвитку природничої грамотності, екологічної свідомості та здатності учнів оцінювати ризики природного середовища. У сучасних умовах, коли кількість небезпечних гідрометеорологічних явищ зростає на тлі глобальних кліматичних змін і регіональних природно-географічних особливостей, шкільний курс географії має відігравати ключову роль у формуванні компетентностей, пов’язаних із розумінням механізмів виникнення, просторового поширення та можливих наслідків таких явищ. Засвідчено, що тема екстремальних та рекордних метеорологічних явищ здебільшого інтегрована у ширші змістові блоки, присвячені клімату та погоді. Учителі нерідко обмежуються описовими характеристиками, тоді як сучасна географічна освіта потребує глибшої уваги до причиннонаслідкових зв’язків, аналізу статистичних даних, роботи з реальними прикладами та моделюванням атмосферних процесів. Така невідповідність між потребами освіти і фактичною реалізацією програми підкреслює важливість модернізації змісту й методичного інструментарію викладання. 4. Розроблено фрагменти уроків для 7, 8 та 9 класі. Запропоновані методичні рекомендації та дидактичні матеріали можуть бути використані як у щоденній педагогічній практиці, так і в процесі підготовки уроків, позакласних заходів, тематичних тижнів природничих дисциплін. Вони відповідають концептуальним положенням Нової української школи, зокрема щодо діяльнісного підходу, формування компетентностей, інтеграції різних видів навчальної діяльності та розвитку критичного мислення.
Науковий керівник: Решетченко Світлана Іванівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; екстремальні метеорологічні явища; рекордні метеорологічні явища; географічна освіта; методика викладання; компетентнісний підхід; освітній процес; дидактичні умови