Аналіз та дослідження застосування криптографічних методів у хмарних сервісах - Лазарєва, Є. В. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Метою цієї дипломної роботи є проведення детального аналізу та дослідження застосування криптографічних методів у хмарних сервісах. Об’єктом дослідження є криптографічні методи, які використовуються у хмарних сервісах, у тому числі методи посткватової криптографії. Предметом дослідження дипломної роботи є аналіз та дослідження застосування криптографічних методів у хмарних сервісах. У процесі виконання роботи було проведено огляд, аналіз та дослідження застосування криптографічних методів у хмарних сервісах, зокрема методів постквантової криптографії. Також були сформульовані моделі загроз та порушника. У результаті дослідження найбільш популярних постачальників хмарних послуг було визначено основні криптографічні методи, що на практиці використовуються в хмарах, а саме симетричне та асиметричне шифрування, шифрування за методом envelope encryption та гешування. Отримані результати є корисними для всіх, хто займається забезпеченням безпеки хмарних сервісів і розробкою нових криптографічних методів захисту. Робота дає змогу краще зрозуміти важливість криптографічного захисту в контексті хмарних технологій та надає базові знання про різні методи шифрування та їх використання в хмарних сервісах.

The purpose of this thesis is to conduct a detailed analysis and study of the application of cryptographic methods in cloud services. The object of the research is cryptographic methods used in cloud services, including methods of post-quatic cryptography. The subject of the thesis research is the analysis and research of the application of cryptographic methods in cloud services. In the course of the work, a review, analysis and study of the application of cryptographic methods in cloud services, in particular post-quantum cryptography methods, was carried out. Threat and offender models were also formulated. As a result of the study of the most popular cloud service providers, the main cryptographic methods used in practice in clouds were determined, namely symmetric and asymmetric encryption, encryption using the envelope encryption method and hashing. The obtained results are useful for everyone who is engaged in ensuring the security of cloud services and developing new cryptographic protection methods. The work enables a better understanding of the importance of cryptographic protection in the context of cloud technologies and provides basic knowledge about different encryption methods and their use in cloud services.
Керівник роботи: Єсіна Марина Віталіївна, кандидат технічних наук, доцент доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; криптографія; хмарні сервіси; шифрування; хмарні технології; постквантова криптографія; cloud services; encryption; cloud technologies; post-quantum cryptography; cryptography