Dose mapping of a gamma industrial radiation facility using a practical and computational dosimetry - Boshnakova, N.; Lazurik, V.T.; Lazurik, V.M.; Popov, G.; Rogov, Yu.; Бошнакова, Н.; Лазурик, В.Т.; Лазурик, В.М.; Попов, Г.Ф.; Рогов, Ю.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Comparison results for absorbed dose mapping of the Co60 industrial radiation facility BULGAMMA of Sopharma PLC, Bulgaria using a practical and computational dosimetry are presented in the paper. The gamma radiation facility is based on JS-8500 Co60 irradiator produced by MDS Nordian, Canada. The absorbed dose distributions of gamma rays in an irradiated product on JS-8500 Co60 irradiator have been calculated using the ModeGR Monte Carlo software. The software ModeGR was designed specially for simulation of the absorbed dose distribution within multi-layer packages irradiated with gamma ray from flat panoramic Co60 source rack using a Monte Carlo method. Absorbed dose measurements into containers filled with material using Ethanol Chlorobenzene chemical dosimeters were carried out to validate the software ModeGR. The comparison results show that software ModeGR can be used as a predictive tool for detailed dose mapping in gamma irradiated product. В работе рассматривается сравнение результатов картографирования поглощенной дозы гамма излучения Co60 на промышленном радиационном оборудовании БУЛГАММА, Софарма, София, Болгария с использованием практической и компьютерной дозиметрии. Гамма радиационное оборудование основано на излучателе JS-8500 Co60 производства фирмы MDS Nordian, Canada. Расчет распределение поглощенной дозы гамма излучения в облучаемой продукции на JS-8500 Co60 излучателе проводилось методом Монте Карло программой ModeGR. Программа ModeGR была специально разработана для моделирования распределение поглощенной дозы в многослойных мишенях, облучаемых гамма излучением на плоском панорамном излучателе Co60. Измерение поглощенной дозы гамма излучения в контейнерах, заполненных материалом, проводилось химическими дозиметрами Ethanol Chlorobenzene для валидации программы ModeGR. Результаты сравнения экспериментальных и расчетных данных показали, что программа ModeGR может использоваться как инструментарий для предсказания детальной карты поглощенной дозы в гамма облученной продукции. У роботі розглядається порівняння результатів картографування поглиненої дози гама випромінювання Co60 на промисловому радіаційному обладнанні БУЛГАММА, Софарма, Софія, Болгарія з використанням практичної й комп'ютерної дозиметрії. Гама радіаційне обладнання базується на випромінювачі JS-8500 Co60 виробництва фірми MDS Nordіan, Canada. Розрахунок розподілу поглиненої дози гама випромінювання в продукції, що опромінюється на JS-8500 Co60 випромінювачі, проводився методом Монте Карло програмою ModeGR. Програма ModeGR була спеціально розроблена для моделювання розподілу поглиненої дози в багатошарових мішенях, що опромінюються гама випромінюванням на плоскому панорамному випромінювачі Co60. Вимірювання поглиненої дози гама випромінювання в контейнерах, заповнених матеріалом, проводилося хімічними дозиметрами Ethanol Chlorobenzene для валідації програми ModeGR. Результати порівняння експериментальних і розрахункових даних показали, що програма ModeGR може використовуватися як інструментарій для прогнозування детальної карти поглиненої дози в гама опроміненої продукції.
Картографування дози промислового гама радіаційного обладнання з використанням практичної й комп'ютерної дозиметрії
Keywords: computational dosimetry; software ModeGR; Monte Carlo method; absorbed dose mapping; industrial gamma facility; комп'ютерна дозиметрія; програма ModeGR; метод Монте Карло