Ортопедичне та ортодонтичне лікування пацієнтів при ураженні пародонту. Стандартні та додаткові методи : методичні рекомендації для підготовки до лекцій лікарів-спеціалістів стоматологів з дисципліни «Спеціалізація лікарів-стоматологів за фахом «Пародонтологія» [Електронний ресурс] - Ніконов, Андрій Юрійович; Кольба, Олександра Орестівна; Іскоростенська, Ольга Володимирівна; Nikonov, Andriy Yuriyovych; Кolba, Oleksandra Orestivna; Iskorostenska, Olha Volodymyrivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розділ присвячений вивченню основних принципів і методів, які застосовуються для лікування пацієнтів з ураженням пародонту при допомозі ортопедичних та ортодонтичних підходів. Зокрема, розглядаються основні методи, що використовуються для відновлення функції та естетики зубного ряду у пацієнтів, що страждають від захворювань пародонту, таких як пародонтит та пародонтоз. Перша частина розділу присвячена ортопедичному лікуванню, яке включає виготовлення зубних протезів (коронок, мостів, імплантатів), що допомагають відновити зуби, які втратили функціональність внаслідок ураження пародонту. Окремо розглядаються покази до застосування протезування та імплантації, а також методи корекції дефектів зубного ряду, які виникають через ураження пародонтальних тканин. Друга частина розділу зосереджена на ортодонтичному лікуванні, яке включає використання брекет-систем, елайнерів та інших апаратів для корекції положення зубів і виправлення прикусу у пацієнтів з захворюваннями пародонту. Підкреслюється важливість індивідуального підходу до кожного пацієнта, враховуючи його клінічний стан, тип ураження пародонту та наявність або відсутність зубів. Розділ охоплює стандартні методи лікування, які включають профілактику ускладнень при ортопедичному та ортодонтичному лікуванні, а також післяопераційну реабілітацію для забезпечення стабільних результатів. Це дозволяє пацієнтам не тільки відновити функцію зубного ряду, але й досягти довготривалого здоров’я пародонту. Також розділ допомагає сформувати комплексний підхід до лікування пацієнтів із ураженням пародонту, враховуючи як ортопедичні, так і ортодонтичні методи терапії.

The section studies the basic principles and methods used to treat patients with periodontal disease using prosthodontic and orthodontic approaches. In particular, the basic methods used to recover the tooth function and aesthetics in patients with periodontal disease, such as periodontitis and periodontosis, are considered. The first part describes prosthodontic treatment, including the manufacture of dentures (crowns, bridges, implants), restoring teeth impaired due to periodontal disease. Indications for prosthesis and implantation, as well as management of tooth defects due to periodontal disease, are separately considered. The second part describes orthodontic treatment, including braces, aligners, and other appliances to correct the tooth position and correct the occlusion in patients with periodontal disease. The importance of a personalized approach to each patient is emphasized, taking into account their clinical condition, the type of periodontal disease, and the tooth presence or absence. The section covers standard treatment options, including the prevention of prosthodontic and orthodontic complications, as well as postoperative recovery to ensure stable outcomes. This allows patients not only to recover the tooth function, but also to achieve long-term periodontal health. The section also considers a comprehensive approach to the treatment of patients with periodontal disease, taking into account both prosthodontic and orthodontic treatment.
Orthopedic and orthodontic treatment of patients with periodontal disease. Standard and additional methods methodological recommendations for preparing for lectures by dentists-specialists in the discipline "Specialization of dentists in the specialty "Periodontology" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: ODONTOLOGY::Periodontology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; ортопедичне лікування; ортодонтичне лікування; імплантація; індивідуальний підхід до лікування; естетика зубного ряду; комплексне лікування пародонтальних захворювань; prosthodontic treatment; orthodontic treatment; implantation; personalized approach to treatment; tooth aesthetics; comprehensive treatment of periodontal disease