Державні механізми інформаційного забезпечення системи електронного міжвідомчого документообігу сфери оборони - Нестеренко, Віктор Олександрович; Nesterenko, V. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дисертації досліджено нормативно-правові аспекти електронного документообігу в системі державного управління сектору оборони держави. Проаналізовано сучасний стан правового регулювання в цій сфері та виявлено ключові прогалини, що перешкоджають ефективному впровадженню технологій штучного інтелекту та блокчейну в систему документообігу оборонного відомства. Визначено актуальні правові виклики, що пов’язані з впровадженням технологій штучного інтелекту та блокчейну в електронний документообіг оборонного сектору, зокрема: відсутність нормативного визначення правового статусу документів, створених із застосуванням алгоритмів штучного інтелекту; невизначеність механізмів розподілу відповідальності при використанні автоматизованих систем прийняття рішень; відсутність спеціальних вимог до захисту даних при використанні розподілених реєстрів та систем штучного інтелекту; неврегульованість питань інтероперабельності систем електронного документообігу в різних структурах сектору оборони. Особливу увагу приділено питанням автоматизації процесів документообігу, протидії кібератакам та вдосконаленню механізмів прийняття рішень на основі штучного інтелекту, що забезпечує стійкість критичної інформаційної інфраструктури сектору оборони.

The dissertation explores the legal and regulatory aspects of electronic document workflow within the state governance system of the national defense sector. It analyzes the current state of legal regulation in this field and identifies key gaps hindering the effective implementation of artificial intelligence and blockchain technologies in the document management systems of defense institutions. The dissertation outlines pressing legal challenges associated with the introduction of artificial intelligence and blockchain in the defense sector’s electronic document workflow, including: the absence of a legal status definition for documents generated using AI algorithms; unclear mechanisms for distributing responsibility when using automated decision-making systems; a lack of specific data protection requirements for distributed ledgers and AI systems; the unresolved interoperability issues among electronic document systems across defense structures.
State mechanisms for information support of the electronic Interagency document workflow system in the defense sector
Науковий керівник: Орлов Олександр Валентинович, доктор наук з державного управління, професор кафедри публічної політики Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; державні механізми; публічне управління; електронний документообіг; штучний інтелект; блокчейн; кібербезпека; цифрова трансформація; нормативно-правове регулювання; інтероперабельність; об'єкт критичної інфраструктури; нейромережева модель; таргетована атака; прийняття рішень; електронне урядування; інформаційна безпека; state mechanisms; public administration; electronic document workflow; artificial intelligence; blockchain; cybersecurity; digital transformation; legal and regulatory framework; interoperability; critical infrastructure facility; neural network model; targeted attack; decision-making; e-governance; information security