Двостороннє торговельно-економічне співробітництво країн ЄС та США - Кантемир, Катерина Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Торговельно-економічні відносини між країнами Європейського Союзу та Сполученими Штатами Америки становлять один із ключових чинників формування сучасної системи світового господарства. Саме характер та динаміка їхнього співробітництва значною мірою визначають напрями розвитку міжнародних товарних і фінансових ринків, масштаби інвестиційних потоків і темпи впровадження технологічних інновацій. Сукупний економічний потенціал обох сторін перевищує третину світового ВВП, а двостороння торгівля перевищує трильйон доларів, що відображає високий рівень взаємозалежності їх економік. Трансатлантична торгівля створює умови для стійкого економічного зростання, поглиблення виробничої кооперації, підвищення інноваційної активності та зміцнення конкурентних позицій на глобальних ринках. Особливого значення набуває співпраця у галузях технологій, цифрової економіки та відновлювальної енергетики, які формують архітектуру майбутнього економічного розвитку. Геополітичний вимір партнерства між ЄС та США є не менш суттєвим. В умовах енергетичних, кліматичних і безпекових криз трансатлантичний альянс відіграє роль стабілізуючого елемента світової економічної системи та балансує зростаючий вплив інших сил, зокрема Китаю. Разом з тим 2025 рік позначився загостренням торговельних суперечностей між сторонами. Запровадження адміністрацією Дональда Трампа нових тарифів відновило торговельну конфронтацію, пом’якшену попереднім урядом. Це рішення посилило невизначеність у двосторонніх відносинах і засвідчило вразливість економічної взаємодії до політичних рішень. Таким чином, дослідження двостороннього торговельно-економічного співробітництва країн ЄС та США є актуальним, оскільки воно дозволяє не лише оцінити сучасний стан світогосподарських зв’язків, а й окреслити 6 потенційні ризики та можливості, що формуються у глобальній економічній системі.
Керівник роботи: Макарчук Катерина Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; Європейський Союз; European Union; США; USA; торговельно-економічне співробітництво; trade and economic cooperation; міжнародна економіка; international economy; міжнародні ринки; international markets