Стратегічне управління бізнесом : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво та торгівля» [Електронний ресурс] - Дуднєва, Юлія Ернстівна; Dudnieva, Iuliia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Сучасні умови ведення бізнесу на національному та міжнародному рівні висувають підвищенні вимоги до якостей управлінців усіх рівнів, націлюють на формування особистості з креативним типом мислення, ініціативою, самостійністю і оригінальністю у прийнятті рішень. Відповідні компетенції формує дисципліна «Стратегічне управління бізнесом», даючи необхідні знання для розуміння складних економічних процесів, розвитку управлінських навичок і впровадження стратегій, що дозволяють ефективно працювати в умовах мінливого економічного середовища. Основною метою вивчення навчальної дисципліни є розвиток управлінської компетентності здобувачів вищої освіти через оволодіння сучасними теоретичними основами стратегічного управління бізнесом та формування здатності розробляти стратегічні рішення в процесі управління діяльністю та розвитком бізнес-структур в умовах конкурентного ринку. Основні завдання вивчення дисципліни полягають у: вивченні значення стратегічного управління в процесі діяльності організації; оволодінні теоретичними основами процесу формування стратегії організації, а саме формулювання стратегічного бачення, стратегічного мислення, етапів розробки стратегій; вивчення особливостей та відмінностей функціонування стратегій управління організаціями; формування фахових навичок застосування інструментарію розробки та реалізації стратегічних програм ефективного розвитку та функціонування організацій. Конспект лекцій з дисципліни структурований у відповідності до робочої навчальної програми, містить теоретичний матеріал з усіх тем курсу, може використовуватися слухачами під час опрацювання лекційного матеріалу, самостійного вивчення матеріалу, підготовки до практичних занять, підготовки до підсумкового контролю.

Modern business conditions at the national and international level put forward increased requirements for the qualities of managers at all levels, aiming at the formation of a personality with a creative type of thinking, initiative, independence and originality in decision-making. The discipline “Strategic Business Management” forms the relevant competencies, providing the necessary knowledge to understand complex economic processes, develop managerial skills and implement strategies that allow you to work effectively in a changing economic environment. The main purpose of studying the discipline is to develop the managerial competence of higher education students through mastering the modern theoretical foundations of strategic business management and developing the ability to develop strategic decisions in the process of managing the activities and development of business structures in a competitive market. The main objectives of the discipline are: studying the importance of strategic management in the process of organization's activity; mastering the theoretical foundations of the process of forming an organization's strategy, namely the formulation of a strategic vision, strategic thinking, stages of strategy development; studying the features and differences of the functioning of management strategies of organizations; developing professional skills in the use of tools for the development and implementation of strategic programs for the effective development and functioning of organizations. The lecture notes are structured in accordance with the curriculum, contain theoretical material on all topics of the course, and can be used by students in the course of studying the lecture material, self-study, preparation for practical classes, and preparation for the final examination.
Strategic business management : the lecture notes for applicants for higher education of the second (master's) level of full-time and part-time forms of education in the specialty 076 «Entrepreneurship and Trade» [Electronic resource]
Електронне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; стратегія; конкурентна перевага; середовище; місія; ціль; стратегічний контроль; бізнес-стратегія; господарський портфель; strategy; competitive advantage; environment; mission; goal; strategic control; business strategy; business portfolio