Сучасна вища освіта як предмет соціологічної рефлексії - Бакіров, Віль Савбанович (Харкiв : Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
Статтю присвячено проблемам соціологічного осмислення вищої освіти у зв’язку із її радикальними трансформаціями під впливом становлення "суспільства знань" і викликів глобалізації. Показано необхідність спеціального соціологічного вивчення інституційної трансформації вищої освіти, нових парадигм навчання; функціонування університетів у мультикультуральних умовах; реалізації університетської автономії, академічних прав і свобод; соціальної відповідальності вищої школи, її взаємодії з політичними інститутами.
Бакіров Виль Савбанович – член-кореспондент НАН України, доктор соціологічних наук, професор, ректор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
Keywords: high education; sociology of education; university; вища освіта; суспільство знань; соціологія освіти; університети