Суспільно-політична криза 1980–1981 рр. у Польській Народній Республіці - Воробйов, Антон Михайлович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
У роботі розглядається історичний розвиток Польської Народної Республіки у контексті суспільно-політичної кризи комуністичного режиму на початку 80-х рр. ХХ століття та її наслідків, введення воєнного стану, місцю в цих подіях провідних політичних сил Польщі, які групувались навколо Польської Об’єднаної Робітничої Партії (ПОРП) та незалежної самоврядної профспілки «Солідарність», розвитку суспільно-політичної ситуації в країні, стосунок до цих подій провідних країн світу, особливо Радянського Союзу та США. Загальнопольський суспільно-політичний конфлікт 1980-1981 рр. Вразив всі складові політичної системи Польської Народної Республіки. Підготовка влади до введення воєнного стану була однією із значущих подій в історії Польщі ХХ ст. Оголошення надзвичайного стану було викликано погіршенням суспільно-політичної ситуації в країні на початку 80-х рр. ХХ ст. та появленням потужної організованої опозиції, очолюваною «Солідарністю», яка стала несумісним елементом комуністичної системи.

The work examines the historical development of the Polish People's Republic in the context of the socio-political crisis of the communist regime in the early 80s of the 20th century and its consequences, the introduction of martial law, the place in these events of the leading political forces of Poland, which were grouped around the Polish United Workers Party (PUWP) and the independent self-governing trade union "Solidarity", the development of the socio-political situation in the country, the attitude to these events of the leading countries of the world, especially the Soviet Union and the USA. The all-Polish socio-political conflict of 1980-1981 affected all components of the political system of the Polish People's Republic. The government's preparation for the introduction of martial law was one of the significant events in the history of Poland in the 20th century. The declaration of a state of emergency was caused by the deterioration of the social and political situation in the country in the early 1980s andthe emergence of a powerful organized opposition led by Solidarity, which became an incompatible element of the communist system.
Керівник: Страшнюк Сергій Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Польська Народна Республіка; «десятиліття Ґерека»; народження «Солідарності»; страйки; People's Republic of Poland; "Gierek decade"; he birth of "Solidarity"; strikes