Гендерна специфіка стратегії аргументації в англомовній неофіційній комунікації - Василенко, Єгор Ігорович; Vasylenko, Ye. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Гендер є соціокультурним явищем, що формується під впливом історичних, економічних та політичних чинників, та відображає не лише відмінності за біологічною статтю, але й соціальні уявлення щодо гендерних ролей та стереотипної поведінки, притаманної чоловікам та жінкам. Гендерні стереотипи – це набір стійких, закріплених у суспільстві очікувань щодо моделей та норм поведінки, які приписуються чоловікам та жінкам, визначаючи певні якості та ролі для кожної статі. Ці стереотипи значно впливають на поведінку, обмежуючи індивідуальний розвиток і підтримуючи гендерну нерівність у різних сферах соціальної діяльності. Використання кінодискурсу як матеріалу дослідження дозволяє виявити гендерні стереотипи, закріплені у культурі, а також проаналізувати, як гендерні ролі впливають на вибір аргументативних комунікативних стратегій представниками певної статі. Аргументація є гнучкою комунікативною стратегією, що дозволяє впливати на співрозмовника задля досягнення комунікативних цілей. Результати аналізу підтверджують наявність гендерних відмінностей у комунікативних стратегіях, які корелюють із усталеними гендерними стереотипами.

Communication is an important element of human interaction in the social environment, a multifaceted process of information exchange and perception that facilitates the establishment of interpersonal relations in societies. In modern linguistics, more and more attention is paid to the study of the gender aspect of the speech behavior of communication participants, which reflects the specifics of communicative interaction between representatives of different genders. The object of the study is communicative interactions in which argumentative statements are present, and the subject is gender peculiarities of the implementation of the argumentation strategy in English-language informal communication. The research aim is to identify and describe the gender peculiarities of the implementation of argumentation in English informal communication as reflected in English-language films. The scientific novelty of the study lies in the fact that the study is the first to systematically analyze the gender peculiarities of argumentation in English-language informal communication, taking into account their correlation with gender stereotypes and socio-cultural norms that influence the communication behavior of representatives of different genders in informal situations.
Gender peculiarities of argumentation strategy in english informal communication
Керівник роботи: Язловицька Олена Володимирівна, кандидат філологічних наук, доцент, кафедра англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; англомовна неофіційна комунікація; гендер; аргументація; комунікативна стратегія; English-language informal communication; communication strategy; argumentation; gender