Оцінка трансформації культурного профілю сучасного українського туриста - Мікуліна, Катерина Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Роботу присвячено дослідженню трансформації культурного профілю сучасного українського туриста. Перший розділ зосереджений на основних теоретичних аспектах туристичного профілювання. В другому розділі, спираючись на теорію культурних вимірів Г. Гофстеде, були визначені вподобання, очікування та «больові точки» українських туристів. Також, в аналітичній частині роботи представлений порівняльний аналіз туристичної поведінки українців та іноземців, проведений на основі результатів опитування студентської молоді (анкетування). Третій розділ має на меті формулювання стратегічних орієнтирів формування культурно свідомого туриста в Україні, пріоритетних напрямків адаптації туристичного продукту до змінених культурних потреб українських споживачів та рекомендацій щодо вдосконалення туристичної політики та брендингу України.

The paper deals with the study of transformation of the cultural profile of modern Ukrainian tourist. The first chapter is devoted to the main theoretical aspects of tourist profiling. In the second chapter, based on G. Hofstede's theory of cultural dimensions, the preferences, expectations, and «pain points» of Ukrainian tourists were identified. Also, the analytical part of the work presents a comparative analysis of the tourist behavior of Ukrainians and foreigners, conducted on the basis of the results of a survey of students (questionnaire). The third chapter aims to formulate strategic guidelines for the formation of culturally conscious tourists in Ukraine, priority areas for adapting tourism products to the changing cultural needs of Ukrainian consumers, and recommendations for improving Ukraine's tourism policy and branding.
Assessment of the transformation of the cultural profile of the modern Ukrainian tourist
Керівник роботи: Гапоненко Ганна Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; туризм; tourism; культурний профіль туриста; cultural profile of the tourist; туристична поведінка українців; tourist behavior of Ukrainians; брендинг; branding