Особливості творення відстатонімних похідних - Дудка, О.О.; Пономаренко, В.Д. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
Стаття присвячена формально-семантичному аспекту словотвірних парадигм із вихідним словом-статонімом у сучасній українській мові. Виявлено, що статоніми мають високий словотвірний потенціал, який реалізується за семантичними позиціями типових словотвірних парадигм. Проаналізовано частиномовні блоки відстатонімних похідних щодо реалізації ними словотвірних значень. Розглянуто основні морфонологічні зміни, що супроводжують процес творення аналізованих дериватів.
Дудка Олена Олександрівна, старший викладач кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Пономаренко Валентина Дмитрівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: відстатонімні похідні; словотвірна парадигма; словотвірний потенціал; словотвірне значення