В’ячеслав Чорновіл у політичних те державотворчих процесах 1990-1999 роках - Астахов, Гліб Владиславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Особливе значення дослідження політичної діяльності Вячеслава Чорновола відіграла його участь у становленні Народного Руху України, де Чорновіл не лише активно долучився до розробки програмних документів, а й відіграв ключову роль у поширенні ідей державної самостійності, децентралізації влади, розвитку самоврядних структур. Він послідовно відстоював ідеї повної політичної незалежності України від Росії, економічного самоуправління, соціального захисту громадян, утвердження європейських стандартів у внутрішньополітичній ситуації України. Ініціативи, які частково були впроваджені, щодо впровадження нової соціальної моделі, земельної реформи, ринку праці та приватної власності стали внеском у формування демократичного бачення майбутнього України. Також слід відзначити, що В’ячеслав Чорновіл активно займався питаннями взаємодії між регіональними радами, підтримуючи створення на території західної частини УРСР «Галицької Асамблеї» та сприяючи розвитку парктичних горизонтальних зв’язків між демократичними органами влади. У Верховній Раді політик брав участь у розробці законодавчих ініціатив, спрямованих зокрема на утвердження багатопартійності та виступав за легалізацію діяльності нових політичних партій та скасування монополії КПРС, став співавтром декларації про державний суверенітет України, де фактично відбувся впливав на формулювання ключових положень про політичну й економічну незалежність України. Парламентська діяльність Чорновола протягом 1991-1999 роках відзначилася боротьбою з представниками українських політиків лівого спрямування, Друга частина дослідження дозволила висвітлити ключові аспекти зовнішньополітичної позиції В’ячеслава Чорновола на посаді голови парламентської опозиційної фракції Народного Руху України як політика, для якого незалежність України не обмежувалася лише формальним виходом зі складу СРСР, а охоплювала повномасштабну інтеграцію в коло європейських демократичних держав і цивілізованих міжнародних відносин. В’ячеслав Чорновіл був не лише стратегом внутрішньої трансформації України, а й активним творцем її зовнішньополітичного курсу.
Vyacheslav Chornovil in the political and state-building processes of 1990-1999
Керівник роботи: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; державотворчі процеси; state-building processes; український політикум; Ukrainian political community; демократичні принципи парламентаризму; democratic principles of parliamentarism; Чорновіл В'ячеслав Максимович (1937 - 1999); Chornovil Vyacheslav Maksymovych (1937 - 1999)