Мечников Лев Ілліч (1638–1888), видатний географ, етнограф, історик та соціолог [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2018)
Лев Ілліч Мечников народився 31 травня 1838 року у Санкт-Петербурзі у сімї Харківського поміщика Іллі Івановича Мечникова. Лев Ілліч старший брат Іллі Мечникова. ● У 1850-1852 роках був вихованцем петербурзького училища правознавства, однак залишив навчання через хворобу. ● У 1851 році родина Мечникових переїздить до Харкова, де Лев Ілліч закінчує гімназію. ● У 1856 році вступив до медичного факультету Харківського університету (провчившись семестр, був виключений через участь у революційних гуртках).
1884–1888 роки Л.І. Мечников присвятив роботі над головною працею, яку передбачав назвати “Цель жизни”. У ній він задумав пояснити життя як феномен планети Земля. Однак встиг написати тільки першу частину – книгу “La civilisation et les grands fleuves historiques” (“Цивилизация и великие исторические реки”). Ця книга вийшла французькою мовою у 1889 році. Готував роботу до друку Елізе Реклю.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Мечников Лев Ілліч, брат Іллі Мечникова; географ; етнограф; історик; соціолог