«Без зволікань беруся до виконання сього приємного обов’язку»: роль Й. В. Ґете в історії Харківського університету крізь призму його епістоляріїв - Вовк, Ольга Ігорівна; Бєлозьорова, Олена Михайлівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
У статті вперше українською мовою публікуються тексти листів усесвітньо відомого німецького державного діяча, поета, письменника, мислителя і природодослідника, основоположника німецької літератури Нового часу Йоганна Вольфґанґа Ґете (1749–1832), що розкривають його участь у процесі підбору перших професорів для Харківського університету.

The article publishes for the first time in Ukrainian the texts of letters of the world-famous German statesman, poet, writer, thinker and naturalist, the founder of German literature of the Modern Age, Johann Wolfgang Goethe (1749–1832), which reveal his participation in the process of selecting the first professors for Kharkiv University.
“Without Delay, I Set Out to Fulfill This Pleasant Duty”: The Role of Johann Wolfgang von Goethe in the History of Kharkiv University Through the Prism of His Correspondence
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Technology and culture; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Йоганн Вольфґанґ Ґете; Харківський університет; Слобідська Україна; Німеччина; ХІХ ст.; джерела особового походження; історія освіти; історія науки; Johann Wolfgang von Goethe; Kharkiv University; Sloboda Ukraine; Germany; 19th century; ego-documents; history of education; history of science