Сучасний стан та перспективи розвитку світового фармацевтичного ринку - Станіславський, Володимир Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Світовий фармацевтичний ринок – це сектор світової економіки, що динамічно розвивається. Це пов'язано зі зростанням ємності ринку ліків у світі та швидким розширенням асортименту препаратів. Тому, незважаючи на загальний спад у світовій економіці останніх років, фармацевтичний ринок продовжує зростати. Світовий фармацевтичний ринок є одним із найбільш високоприбуткових та швидкозростаючих секторів світової економіки. Цьому сприяє специфічність ринку, спрямованого на відновлення та підтримання здоров'я людей. Темпи його зростання становлять приблизно 6-11% на рік, а чистий прибуток у середньому 18% від загального доходу. Ринок фармацевтичної продукції є одним із стратегічних секторів для економіки та соціального розвитку будь якої країни світу. Висока наукомісткість, застосування передових технологій у цій галузі мають значний мультиплікативний ефект на хімічне виробництво, сільське господарство, машинобудування, наукову діяльність. Крім того, високий рівень розвитку фармацевтичної промисловості країни впливає на забезпеченість населення лікарськими засобами, якість медичного обслуговування. Вивчення фармацевтичного ринку є актуальним, оскільки його ємність щороку зростає через те, що попит на ліки зростає, особливо в розвинених країнах, оскільки населення, що старіє, в цих країнах збільшується. На зростання фармацевтичного ринку впливають різні фактори, включаючи зростання попиту на інноваційні методи лікування, зусилля урядів щодо покращення доступу до охорони здоров'я та розширення можливостей фармацевтичного виробництва в усьому світі. Більше того, зростання ринку також сприяє поширенню цифрових технологій охорони здоров'я та визнанню розробки вакцин і біологічних препаратів.
Керівник роботи: Коваленко Роман Сергійович, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; світовий фармацевтичний ринок; global pharmaceutical market; світова економіка; world economy; фармацевитчна продукція; pharmaceutical products; digital technologies; цифрові технології