Депозитна політика банку - Глущенко, Ольга Вікторівна; Швайко, Мар’яна Леонідівна; Хмельков, Андрій Володимирович; Гончаренко, Вікторія Вікторівна; Hlushchenko, Olha; Shvayko, Mariana; Khmelkov, Andrii; Honcharenko, Victoria (Київ : ДКС Центр, 2023)
Метою статті є дослідження процесу формування та реалізації депозитної політики банку та перспектив її роз витку. В умовах сьогодення банківські установи, які виступають на фінансовому ринку посередниками, акумулюючи вільні ресурси клієнтів, вкладають ці кошти в дохідні активи, стикнулись з проблемою різкого відтоку заощаджень населення, зокрема, з строкових депозитів, через повномасштабне вторгнення росії в Україну. Ця тенденція негатив но вплинула на діяльність банків, на їх ліквідність, доходи і для деяких банків викликала загрозу їх подальшому існуванню на вітчизняному ринку. Так, банківська система України витримала найбільшу хвилю відтоку депозитних ре сурсів. Наразі банківські установи потребують нарощення своєї депозитної бази, шляхом заохочування клієнтів повертати кошти на рахунки, на довгостроковий термін і в цьому розрізі проблема процесу формування та реалізації депозитної політики банку та перспектив її розвитку набуває первісного значення і актуальності, адже депозитні кошти відіграють важливу роль не лише у функціонуванні банку, але й економіки країни в цілому, саме тому банкам необхідно здійснювати аналіз та удосконалення депозитної політики. Депозитна політика банку це сукупність заходів, методів та інструментів щодо залучення коштів вкладників, в розмірах необхідних для забезпечення формування достатнього рівня депозитної бази, з метою здійснення активних операцій, що дозволяє банку бути конкурентоспроможним на грошовому ринку та отримувати прибуток. Виділяють два види державної депозитної політики — консервативну та ліберальну, впливають на визначення мети та завдань депозитної політики. В роботі також наведено групування депозитів за різними класифікаційними ознаками. Найбільше значення з точки зору планування та проведення депозитних операцій має саме класифікація за строком використання.

The article is aimed at studying the process of formation and implementation of the bank's deposit policy and prospects for its development. In today's conditions, banking institutions that act as intermediaries in the financial market, accumulating free resources of clients and investing these funds in profitable assets, have faced the problem of a sharp outflow of household savings, in particular, from term deposits, due to Russia's fullscale invasion of Ukraine. This trend had a negative impact on banks' operations, liquidity, and revenues, and for some banks threatened their continued existence in the domestic market. Thus, the Ukrainian banking system has withstood the largest wave of deposit outflows. At present, banking institutions need to increase their deposit base by encouraging customers to return funds to their accounts for a longterm period, and in this context, the problem of the process of forming and implementing the bank's deposit policy and the prospects for its development is of primary importance and relevance, since deposit funds play an important role not only in the functioning of the bank, but also in the country's economy as a whole, which is why banks need to analyse and improve their deposit policy. The bank's deposit policy is a set of measures, methods and instruments for attracting depositors' funds in the amount necessary to ensure the formation of a sufficient level of the deposit base for the purpose of conducting active operations, which allows the bank to be competitive in the money market and make a profit. Two types of the state deposit policy are distinguished — conservative and liberal, which influence the definition of the goal and objectives of the deposit policy. The paper also provides a grouping of deposits by various classification criteria. From the point of view of planning and conducting deposit operations, the classification by maturity is of the greatest importance.
Deposit policy of the bank
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; депозитна політика; банк; deposit policy; bank; види депозитної політики; класифікація депозитів; механізм формування та реалізації депозитної політики; ефективність депозитної політики; types of deposit policy; classification of deposits; mechanism of formation and implementation of deposit policy; efficiency of deposit policy