«Генерическое» (générique) и «подшитие» (suture) философии - Шевченко, М.А. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті здійснюється аналіз змісту та взаємозв'язку понять «генеричне» (générique) та «шов» (suture) у філософії А. Бадью. Досліджується їх роль у подоланні антисистематичності сучасної філософії. Проблематизуєтся процедура «конфігурування». Поновлення категорій «Істина» і «Суб'єкт» розглядається як ключова інтенція філософії Бадью, а створення нової конфігурації співвідношення даних категорій, як те, що визначає перспективу відродження власне філософського мислення. Простежується зв'язок низки спроб зняття "швів", що сковують мислення, суб'єктивність і власне філософію. В статье осуществляется анализ содержания и взаимосвязи понятий «генерическое» и «шов» в философии А. Бадью. Прослеживается их роль в преодолении антисистематичности современной философии. Проблематизируется процедура «создания конфигурации». Восстановление категорий «Истина» и «Субъект» рассматривается как ключевая интенция философии Бадью, а создание новой конфигурации отношения данных категорий как определяющее перспективу возрождения собственно философского мышления. Прослеживается связь ряда попыток снятия «швов» сковывающих мышление, субъективность и собственно философию.In the article the analysis of contents and interconnection of concepts "generic" and "suture" in A.Badiou's philosophy is carried out. Their role in overcoming of antisystematic character of modern philosophy is traced. The procedure of "creation of configuration" is problematized. The renewal of categories "Truth" and "Subject" is regarded the key intension of Badiou's philosophy, and creation of new configuration of these categories' interrelation as defining for the revival prospect of philosophical thought. Connection between a number of endeavors of desuturing thought, subjectivity and philosophy itself is traced.
Keywords: generic; suture; truth; subject; thinking; configuration; sophostry; involvement; subtraction; генерическое; шов; истина; субъект; мышление; конфигурация; софистика; вовлеченность; утверждение; вычитание