Цивільний договір як один із засобів реалізації права на житло - Мічурін, Є.О. (Харків : Б.в., 2000)
Спеціальність: 12.00.03. – цивільне право та цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. Науковий керівник: Самойленко Володимир Михайлович, доцент, кандидат юридичних наук.
Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена становленням в Україні розвинутого громадянського суспільства та побудовою суверенної, демократичної, правової, соціальної держави, яка повинна служити суспільству й людині. Конституція України (ст. 47) встановила право кожного на житло. Реалізуючи це конституційне право громадяни на власний вибір можуть побудувати житло, придбати його у власність чи взяти у оренду. Тому зараз право на житло вже перестає зводитись переважно до безкоштовного отримання особою житла у державному чи громадському житловому фонді. Вагому його частину починають складати правовідносини з отримання житла у власність чи користування на цілком оплатних засадах. Право на житло реалізується у конкретних правовідносинах, учасниками яких є безпосередні носії цього права - громадяни. Договір, у свою чергу, є одним з поширених засобів реалізації цивільних правовідносин.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук; цивільний договір; право на житло; Види договорів з житлом та їх специфіка; Договір купівлі-продажу житла; Договір міни житла; Договір довічного утримання; Договір ренти житла; Договір дарування житла; Договір житлового найму