Розробка системи пророщування насіння пшениці, що відповідає вимогам до функціональних харчових продукті - Протопоп, Михайло Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена розробці ефективної системи пророщення насіння пшениці, що відповідає вимогам функціональних харчових продуктів. Актуальність дослідження зумовлена зростаючим інтересом до здорового харчування та потребою у високоякісних функціональних продуктах, що сприяють покращенню здоров'я та профілактиці захворювань. Основною метою роботи є розробка інноваційної системи для пророщення насіння пшениці, що дозволяє отримувати продукт з підвищеним вмістом біологічно активних речовин. Для досягнення мети було проведено літературний аналіз щодо продуктів функціонального харчування та частих проблем, які виникають в процесі виробництва. Особлива увага приділена методам боротьби з контомінацією пшениці. В рамках дослідження проведено аналіз існуючих методів пророщення, їх переваг та недоліків. Особлива увага приділена оптимізації умов пророщення, таких як температура, вологість та тривалість процесу, для забезпечення максимальної біологічної цінності продукту. Практична частина роботи включає розробку та тестування експериментальної системи пророщення, яка забезпечує автоматизацію процесу та контроль параметрів середовища. Для оцінки якості отриманого продукту проведено біохімічний аналіз, зокрема визначено вміст вітамінів, мінералів та інших важливих поживних речовин.

The work is devoted to the development of an effective wheat seed germination system that meets the requirements of functional food products. The relevance of the study is due to the growing interest in healthy nutrition and the need for high-quality functional products that contribute to improving health and preventing diseases. The aim of the work is the development of an innovative system for the germination of wheat seeds, which allows obtaining a product with an increased content of biologically active substances. To achieve the goal, a literature analysis was conducted regarding functional food products and frequent problems that arise in the production process. Special attention is paid to methods of combating wheat contamination. In the context of the study, an analysis of existing methods of germination, their advantages and disadvantages were carried out. Special attention is paid to the optimization of germination conditions, such as temperature, humidity and duration of the process, to ensure the maximum biological value of the product. The practical part of the work includes the development and testing of an experimental germination system that provides automation of the process and control of environmental parameters. To assess the quality of the obtained product, a biochemical analysis was carried out, in particular, the content of vitamins, minerals and other important nutrients was determined.
Науковий керівник: Божков Анатолій Іванович, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology::Plant physiology; пророщення насіння; пшениця; функціональні харчові продукти; біологічно активні речовини; автоматизація; контамінація; seed germination; wheat; functional food products; biologically active substances; automation; contamination