Епоха великих географічних відкриттів у становленні капіталістичної світ-системи - Селєвьорстова, Юлія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Робота присвячена Великим географічнии відкриттям та їх ролі у формуванні капіталістичної світ-системи. По ходу роботи опускаються деякі положення світ-системний теорії І. Валлерстайна та перебіг низки подій під час безпосередньо географічних відкриттів європейців у Новому Світі. Наприкінці наведено основні фактори капіталістичної світ-системи у становленні яких зіграли роль саме Великі географічні відкриття.

The work is devoted to the Great Geographical Discoveries and their role in the formation of the capitalist world-system. In the course of the work, some provisions of the world-system theory of I. Wallerstein and the course of a number of events during the direct geographical discoveries of Europeans in the New World are omitted. At the end, the main factors of the capitalist world- system, in the formation of which the Great Geographical Discoveries played a role, are given.
Керівник: Каріков Сергій Анатолійович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science and ideas; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Economic history; NATURAL SCIENCES::Earth sciences; SOCIAL SCIENCES::Social sciences; світ-система; капіталізм; великі географічні відкриття; первинне накопичення; колоніалізм; world-system; capitalism; great geographical discoveries; primary accumulation; colonialism