Особливості емоційної сфери у хлопців-геймерів з інтернет-залежною поведінкою - Литвиненко, Наталія Іванівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дослідження спрямоване на вивчення особливостей емоційної сфери у хлопців-підлітківізінтернет-залежною поведінкою, зокрема напрояв базових емоцій, рівень тривожності, емпатії, агресивності та фрустраційні реакції. Проаналізовано поняття емоційної сфери, її структуру та функції, а також особливості її формування в умовах інтернет-залежної поведінки. Окреслено психологічні та соціальні наслідки надмірного використання інтернету та відеоігор, зокрема ризик виникнення емоційних порушень, соціальної дезадаптації та зниження якості міжособистісних взаємин. На базі комунального закладу «Харківський ліцей №74» було сформовано вибірку з 90хлопців підлітків віком 14–15 років, які були поділені на дві групи: експериментальну (40 осіб із ознаками інтернет-залежності) та контрольну (50 осіб із низьким рівнем залежності). Для діагностики респондентів використано комплекс методик: тест Кімберлі Янга (для відбору груп), шкалу диференціальних емоцій К. Ізарда, шкалу тривожності Ч. Тейлора, шкалу емоційного відгуку BEES, методику діагностики агресії А. Басса та А. Дарки та методику діагностики рівня фрустрації Л. Вассермана.

The study is aimed at studying the features of the emotional sphere in adolescentboyswithInternet-dependentbehavior,inparticular,themanifestation of basic emotions, the level of anxiety, empathy, aggressiveness and frustration reactions. The concept of the emotional sphere, its structure and functions, as well as the features of its formation in conditions of Internet-dependent behavior are analyzed. The psychological and social consequences of excessive use of the Internet and video games are outlined, in particular, the risk of emotional disorders, social maladjustment and a decrease in the quality of interpersonal relationships. On the basis of the municipal institution "Kharkiv Lyceum No. 74", a sample of 90 adolescent boys aged 14-15 years was formed, who were divided into two groups: experimental (40 people with signs of Internet addiction) and control (50 people with a low level of addiction). A set of methods was used to diagnose the respondents: the Kimberly Young test (for group selection), the differential emotions scale by K. Izard, the anxiety scale by C. Taylor, the BEES emotional responsescale, the aggression diagnostic methodby A. Bass and A. Darka, and the frustration level diagnostic method by L. Wasserman.
Керівник роботи: Харченко Андрій Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри психологічного консультування і психотерапії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційна сфера; інтернет-залежність; геймери; підлітки; тривожність; агресія; емпатія; фрустрація; психологічна діагностика; emotional sphere; Internet addiction; gamers; adolescents; anxiety; aggression; empathy; frustration; psychological diagnostics