Оцінка екологічного стану водойм урбанізованих територій для оптимізації природокористування (на прикладі м. Харкова) - Матісько, Богдан Юрійович; Matisko, Bohdan Yuriiovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Мета роботи: оцінка екологічного стану водойм урбанізованих територій для оптимізації природокористування. Актуальність теми. вплив складових урбанізованих територій на навколишнє середовище є складний процес, що обумовлений великою кількістю чинників, вони відрізняються як за своєю природою, так і за закономірностями впливу. Дослідження впливу полірекреaційних підсистем на стан озер та водосховищ є важливими та малодослідженими. Для досягнення поставленої мети необхідно виконати наступні завдання: Інвентаризації водоймищ м. Харків проаналізувати екологічні аспекти формування дощового поверхневого стоку міста. Оцінка якості води – визначення екологічного індексу відібраних зразків води до хімічного аналізу. Провести порівняльний аналіз вмісту хімічних елементів у воді. Провести оцінку екологічного стану водойм урбанізованих територій для оптимізації природокористування. Аргументовані рекомендації для оптимізації природокористування. Методи дослідження: теоретичні, практичні. Теоретичні: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення. Практичні: польові – відбір проб поверхневого стоку та води з озера, аналітичні – хімічний склад вод згідно з тематикою дослідження. Отриманні результати дослідження показали, що поверхневий стік з транспортної та полі рекреаційної підсистеми майже не впливає на хімічний стан води Олексіївського водосховища.

The purpose of the work: assessment of the ecological condition of water bodies in urban areas to optimize nature management. Relevance of the topic: the impact of the constituent urban areas on the environment is a complex process, which is caused by a large number of factors, they differ both in their nature and in accordance with the laws of influence. Investigation of the influence of polyscriptive subsystems on the state of lakes and reservoirs is important for the poorly investigated To achieve this goal it is necessary to perform the following tasks: Inventory of reservoirs of Kharkiv to analyze the ecological aspects of the formation of rain surface runoff of the city. Water quality assessment - determination of the ecological index of water samples taken for chemical analysis. Сonduct a comparative analysis of the content of chemical elements in water. To assessthe ecologicalstatus of water bodiesin urban areasto optimize nature management. Reasoned recommendations for optimizing the use of nature Research methods: theoretical, practical. Theoretical: analysis, synthesis, comparison, generalization. Practical: field – sampling of surface runoff and water from the lake in accordance with current standards; analytical – the chemical composition of water in accordance with the research topic. The obtained results of the research showed that the surface runoff from the transport and field ofthe recreationalsubsystemhas almost no effect on the chemical state of the water of the Oleksiyivka Reservoir.
Assessment of the ecological condition of waters of urbanized territories for optimization of nature management (on the example of m. Kharkov)
Керівник: Ричак Наталія Львівна, кандидат географічних наук, доцент кафедри екології та менеджменту довкілля ННІ екології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Freshwater ecology; якість поверхневих вод; гідрохімічні показники; водосховище; негативний вплив; водний режим; quality of surface water; hydrochemical indicators; water supply; negative effects; water mode