Зв’язок емоційного інтелекту з психологічними захистами у осіб молодого та юнацького віку - Тимохіна, Владислава Максимівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі досліджується взаємозв’язок між рівнем емоційного інтелекту та напруженістю психологічних захистів у молоді 18-25 років в умовах тривалого екстремального впливу ‒ війни. Використані методики: «Діагностика емоційного інтелекту», «Шкала психологічного стресу PSM-25», «Фрайбурзький oсобистісний опитувальник», «Індекс життєвого стилю». Узагальнено підходи розуміння емоційного інтелекту і класифікації психологічних захистів. Виявлено, що розвинені емоційна обізнаність, самомотивація, емпатія та здатність керувати своїми емоціями знижують активацію психологічних захистів заміщення, регресії, компенсації, гіперкомпенсації, проекції, витіснення. Розвинений емоційний інтелект сприяє зниженню психічної напруги. Виявлено статеві особливості: жінки більше схильні рефлексувати щодо емоцій, а у чоловіків більш виражений захисний механізм заміщення. Результати можуть бути використані для психокорекційної та консультативної роботи.

This study explores the relationship between the level of emotional intelligence and the activation level of psychological defense mechanisms in young people aged 18-25 under prolonged extreme conditions ‒ namely, war. The following methods were used: «Emotional Intelligence Diagnosis», «Psychological Stress Measure PSM-25», the «Freiburg Personality Inventory» and «Lifestyle Index». The study summarizes approaches to understanding emotional intelligence and classifications of psychological defenses. It was found that developed emotional awareness, self-motivation, empathy, and the ability to regulate one’s emotions reduce the activation of defense mechanisms such as substitution, regression, compensation, overcompensation, projection and repression. A well-developed level of emotional intelligence contributes to a reduction in psychological tension. Gender differences were identified: women are more inclined to reflect on their emotions, while men show a more pronounced substitution defense mechanism. The results can be used in psychocorrectional and counseling work.
The Relationship Between Emotional Intelligence and Defense Mechanisms in Adolescents and Young Adults
Керівник роботи: Плохіх Віктор Володимирович, доктор психологічних наук, професор кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; молодий та юнацький вік; емоційний інтелект; психологічні захисти; екстремальний вплив; adolescence and young adulthood; emotional intelligence; psychological defenses; extreme impacts