Узагальнення передумов виникнення доксінгу та дослідження основних складових, щодо протидії його проявам в IT-сфері - Чорна, Т. Е. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
В роботі досліджено основні особливості проблематики доксінгу та встановлено його зв’язок з внутрішніми загрозами ІБ. Проведено аналіз передумов і основних шляхи реалізації доксінгу. Досліджено юридичні аспекти питання захисту конфіденційної інформації. Проведено огляд субстантивної часті профільних документів GDPR та PDPO. Підкреслена необхідність реалізації комплексного підходу для ефективної протидії доксінгу. Встановлено тісний взаємозв'язок доксінгу та атак з використанням прийомів соціальної інженерії (SE-атак). Вивчено можливості запобігання передумовам здійснення доксінгу. Визначено основні шляхи з протидії SE-атакам та корпоративному інсайду. Розглянуті особливості впровадження систем захисту від витоку даних (DLP систем). Результати роботи можуть бути використані в освітніх цілях та, як допоміжний (довідковий) матеріал для розширення рівня компетенцій в сфері забезпечення ІБ для персоналу сучасних IT-компаній.

The work examines the main features of the doxing problem and establishes its connection with internal IS threats. An analysis of the prerequisites and main ways of implementing doxing was carried out. The legal aspects of the issue of protecting confidential information were studied. A review of the substantive part of the GDPR and PDPO profile documents was conducted. The need to implement a comprehensive approach to effectively combat doxing is emphasized. A close relationship between doxing and attacks using social engineering techniques (SE attacks) was established. The possibility of preventing the prerequisites for doxing was studied. The main ways of countering SE-attacks and corporate insiders have been determined. The peculiarities of the implementation of data leakage protection systems (DLP systems) are considered. The results of the work can be used for educational purposes and as auxiliary (reference) material for expanding the level of competencies in the field of IS provision for the personnel of modern IT companies.
Керівник роботи: Малахов Сергій Віталійович, кандидат технічних наук, доцент доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; доксінг; загроза; інформаційні системи; інформаційна безпека; інсайд; DLP; GDPR; соціальна інженерія; фішинг; phishing; social engineering; inside; information security; threat; information systems; doxing