Особливості зв’язку навчальної мотивації та базових емоцій у підлітків із соціально вразливих сімей - Турко, Я. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Розкрито сутність понять “навчальна мотивація” та “базові емоції” у контексті підліткового віку та соціальної вразливості, проаналізовано теоретичні підходи до їх вивчення та визначено ключові категорії: мотивація, навчальна мотивація, базові та дискретні емоції. Емпірична частина присвячена дослідженню особливостей зв’язку навчальної мотивації та базових емоцій у підлітків із соціально вразливих сімей. Виявлено, що для цієї групи характерні: нестабільний емоційний фон, домінування негативних афектів, формування замкненого циклу негативних емоцій, який пригнічує навчальну мотивацію, а також песимістична часова перспектива власної успішності. Результати порівняння з контрольною групою свідчать, що соціальна вразливість істотно впливає на мотиваційно-емоційну сферу, знижуючи опірність стресу та ускладнюючи формування стабільної внутрішньої навчальної мотивації.

It reveals the essence of the concepts of "educational motivation" and "basic emotions" in the context of adolescence and social vulnerability, analyses theoretical approaches to their study, and identifies key categories: motivation, educational motivation, basic and discrete emotions. The empirical part is devoted to the study of the peculiarities of the connection between educational motivation and basic emotions in adolescents fromsocially vulnerable families. It was found that this group is characterised by: an unstable emotional background, the dominance of negative affects, the formation of a closed cycle of negative emotions that suppresses learning motivation, as well as a pessimistic time perspective of their own success. The results of the comparison with the control group show that social vulnerability significantly affects the motivational and emotional sphere, reducing stress resistance and complicating the formation of stable internal academic motivation.
Керівник роботи: Севост'янов Павло Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; навчальна мотивація; базові емоції; підлітки; соціальна вразливість; academic motivation; basice motions; adolescents; social vulnerability