Соціально-економічна та політична модернізація Ірану (1963-1979 рр.) - Асєєв, Антон Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У сучасному історико-політологічному дискурсі вивчення періоду правління Мохаммеда Реза Пехлеві набуває нової актуальності у зв’язку з посиленою увагою до проблем авторитарної модернізації, глобального впливу зовнішніх акторів на внутрішню політику держав Глобального Півдня, а також необхідністю критичного переосмислення історичних наративів про «успішний розвиток» поза демократичними інститутами. Представлена робота базована на інтегральному аналізі модернізації як багатовимірного процесу. Залучення політичного, соціального, економічного та культурного вимірів дозволяє побачити взаємозв’язок реформ із структурними трансформаціями суспільства ― від урбанізації та зростання ролі середнього класу до змін у становищі жінок і секуляризації державного дискурсу. Окремим аспектом наукової новизни є переосмислення «Білої революції» (1963 р.) ― комплексу соціально-економічних реформ, які шах ініціював під гаслом оновлення суспільства.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; авторитаризм; authoritarianism; Іран; Iran; репресивні механізми; repressive mechanisms; соціокультурне життя Ірану; socio-cultural life of Iran; політичне життя Ірану; political life of Iran; економічне життя Ірану; economic life of Iran