Проблеми збереження культурного ландшафту Львова на сучасному етапі - Красніков, Богдан Олексійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню актуальних проблем збереження культурного ландшафту Львова на сучасному етапі. У межах дослідження схарактеризовано поняття «культурний ландшафт» та визначено вплив цієї концепції на охорону міської спадщини, проаналізовано нормативноправову базу охорони міського культурного ландшафту, виявлено та досліджено основні складники культурного ландшафту Львова на сучасному етапі, а також схарактеризовано роль ключових інституцій та проєктів, спрямованих на збереження й промоцію культурного ландшафту міста. Перший розділ присвячено аналізу концепції культурного ландшафту, зокрема в контексті культури міста. У другому розділі розглянуто культурну спадщину Львова як складову міського культурного ландшафту, з акцентом на матеріальній та нематеріальній спадщині. Третій розділ зосереджений на проблемах і перспективах охорони культурного ландшафту Львова. Окрему увагу приділено актуальним викликам збереження культурного ландшафту, аналізу сучасної стратегії розвитку культури Львова, а також характеристиці ключових інституцій та ініціатив з охорони культурного ландшафту міста.

This thesis examines the contemporary challenges associated with the preservation of Lviv’s cultural landscape. It outlines the conceptual framework of the term cultural landscape and evaluates its influence on urban heritage conservation. The study analyzes the legal and regulatory foundations governing the protection of urban cultural landscapes, identifies and investigates the principal elements constituting Lviv’s cultural landscape in the present day, and assesses the role of key institutions and initiatives dedicated to its preservation and promotion. The first chapter provides a critical analysis of the concept of the cultural landscape, particularly in relation to urban cultural environments. The second chapter considers Lviv’s cultural heritage as an integral component of its urban cultural landscape, with particular attention to both tangible and intangible heritage. The third chapter addresses the current challenges and future prospects for safeguarding Lviv’s cultural landscape. Special emphasis is placed on contemporary threats to its integrity, an evaluation of Lviv’s current cultural development strategy, and a review of the principal institutions and initiatives engaged in its conservation.
Challenges in the Preservation of Lviv’s Cultural Landscape in the Modern Era
Керівник роботи: Рачков Євген Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: SOCIAL SCIENCES; Львів; Україна; 2000-ні–2020-ті рр.; міський культурний ландшафт; культурна спадщина; Lviv; Ukraine; 2000s–2020s; urban cultural landscape; cultural heritage