Юнаківський дитячий будинок під час Великої Вітчизняної війни ( П.В. Картавий «Світ осиротілих дітей: крізь біль і міфи – до справжності») - Картавий, П.В. (Суми : Видавництво «МакДен»., 2011)
Дитбудинок розпочав свою діяльність 1939 року під керівництвом Петра Ананченка, коли частину вихованців розформованого дитячого містечка в Охтирці перевели до Юнаківки. У 1941 році директор Сумського педінституту з дружиною евакуювали дітей у село П'янково Зайковського р-ну Свердловської області. Після визволення Сумської області для дітей, батьки яких загинули на фронті, у 1944 році створили 8 спеціальних дитбудинків, і серед них – Юнаківський. Наказом № 26 від 2 червня 1944 року прийнято у Юнаківський спецдитбудинок 47дітей-сиріт, направлених Миропільською районною Радою депутатів трудящих. Наказом № 27 від того ж числа прийнято ще 3 вихованці із Хотінського району. На 1.01.1945 р. у дитбудинку виховувалось 142 чол. На 1.01.1946 р. – 163 чол.
Розміщено окремі сторінки з книги Петра Васильовича Картавого "Світ осиротілих дітей: крізь біль і міфи - до справжності". Петро Васильович Картавий народився 19 листопада 1946 року в селі Полошки Глухівського р-ну на Сумщині. З 1960 по 1962 рік виховувався у Юнаківському дитбудинку. У 1962–72 роках проживав у Криму. Інженер, 1971 року закінчив Севастопольський приладо-будівний інститут, де відвідував концерти авторської пісні (АП). Працював у Білій Церкві та Києві, а з 1976 року живе в Сумах, де з 1977 року започаткував традицію проведення бардівських концертів. Зустрічався із засновниками жанру АП Б. Окуджавою та В. Висоцьким. Інструктор з туризму, був головою обласної федерації туризму. Заснував клуб книголюбів «Ікар» та КАП «Булат», фестивалі АП «Булат» та «Українська Хвиля». 2008 року провів Північний відбірковий тур до фестивалю «Срібна підкова». Координатор 3-х Всеукраїнських фестивалів АП (1993, 1996, 1999 роки). Співпрацював з організаторами фестивалів у Житомирі, Івано-Франківську, Кривому Розі, Сколе. Ділиться накопиченим досвідом, підтримуючи авторів-виконавців. Написав брошуру «Авторська пiсня – як явище культури». Із 1998 року видає інформаційний бюлетень АП України, де опублікував десятки статей з проблем авторської пісні. Автор книги «Сучасна українська авторська пісня» (видавництво «МакДен», Суми, 2009 рік). У 2010 році прийнятий до громадської просвітницької організації «Паліцинська академія». Координати для зв’язку: ел.пошта p_karta@ukr.net, p_karta@mail.ru.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Military intelligence and security service; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; сирота; Юнаківський дитячий будинок; Сумська область; дитячий будинок; Великая Отечественная война; Вторая мировая война; The Second World War; Велика Вітчизняна війна; работники тыла; Ukraine; History of Ukraine; украинцы в Великой Отечественной войне; Украина; история Украины; історія України; послевоенная разруха; труд в тылу; народна освіта; Юнаківський спецдитбудинок; Юнаківка; визволення Сумської області від німецько-фашистських загарбників; Картавий Петро Васильович; підсобне господарство дитбудинку; директори Юнаківської середньої школи; вихованці дитбудинку; педагогічні працівники; план і корпуси дитбудинку; мережа дитячих будинків Сумської області; Постанова Ради Народних Комісарів УРСР від 1944 року; Про організацію спеціальних дитячих будинків у Сталінській, Полтавській, Сумській, Чернігівській, Дніпропетровській та Запорізькій областях УРСР; Постанова Ради Народних Комісарів УРСР і ЦК КП(б)У 1943 року; Про організацію допомоги дітям-сиротам, батьки яких загинули в боях з німецькими окупантами, замордовані та розстріляні фашистськими загарбниками під час окупації районів УРСР; Із матеріалів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України (ЦДАВОВУ)